Geplaatst in Personal

Pffff, die dans ben ik ontsprongen

Deze maand is het alweer acht jaar geleden dat mijn mijn relatie zeer abrupt ten einde kwam.

Vanaf december bemerkte ik steeds vaker vreemd gedrag bij mijn vriend. Op een avond, half januari, vertelde hij mij twee maal precies hetzelfde verhaal zonder het door te hebben. Ik wist het meteen, dit was foute boel. Direct heb ik zijn huisarts gebeld en er kon een recept voor ‘pammetjes’ opgehaald worden. De dagen daarna heb ik in allerlei gesprekken met zijn vrienden, de huisarts en later ook met de psychiater aangegeven dat het echt flink mis was. Doordat het mijn vriend, naar hen toe, lukte de schijn op te houden duurde het best nog een tijd voordat men mij serieus nam. ‘Mevrouw het valt allemaal wel mee met uw vriend’ beweerde de psychiatrisch verpleegkundige nog. Later heb ik van deze verpleegkundige een excuus gekregen toen bleek dat mijn vriend in een manie beland was en ik het toch wel goed gezien had. Zeer spannende en angstige weken volgenden. Tot mijn vriend van de één op de andere dag in zijn ‘gekte’ onze relatie verbrak. Hij was totaal in de war, ik herkende hem nauwelijks meer.

Na de breuk heb wij elkaar nog éénmaal gezien. Hij kwam zijn spullen ophalen. Ik had mijn koksmessen weggeruimd en de buren ingelicht, zo bang was ik. Kort daarna werd hij opgenomen. Het heeft lang geduurd voor ik de hele situatie een plek kon gegeven. Ik hield echt van hem. Met hem had ik geprobeerd een kind te krijgen. Bovendien was ik van zijn kinderen gaan houden.

Vandaag zag ik voor het eerst een recente foto van hem. God, wat ziet hij eruit. Het eerste wat door mijn hoofd schoot was: ‘Pffff, die dans ben ik ontsprongen.’ Hoe naar ik het ook voor hem en zijn dierbaren vind. Als hij het niet had uitgemaakt, waren wij waarschijnlijk nu nog samen. Wij zouden dan een zeer gestructureerd leven moeten leiden. Een leven zonder gekkigheid, late avondjes en drank. Laat staan door een tijdzone heen reizen, dat zou te veel risico’s opleveren. Ik zou voortdurend op mijn hoede zijn of hij medicijntrouw is en bang zijn voor een nieuwe episode.

‘Het gaat je goed, S’. -by Bregje