Geplaatst in Personal

TOS

Sinds ruim een jaar werk ik als ambulant begeleider in het reguliere basisonderwijs. Ik begeleid daar kinderen met een TOS.

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een aangeboren neurobiologische ontwikkelingsstoornis, waarbij taal minder goed en trager wordt verwerkt in de hersenen. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. TOS komt bij ongeveer 1 op de 20 kinderen voor en kan verschillen qua omvang en uitingsvorm.

Een kind met TOS heeft grote moeite met taalbegrip en/of taal productie. Een TOS kan veel impact hebben op het welbevinden van een kind. Kinderen met TOS hebben vaak al op jonge leeftijd veel negatieve ervaring met taal opgedaan. Het is voor mij dan ook, als ambulant begeleider, een extra uitdaging om taal leuk en betekenisvol te maken voor deze leerlingen.

Voor vandaag heb ik een begrijpend lezen opdracht voorbereid. Mijn leerling mag, samen met een klasgenoot, foto’s maken van verschillende beschreven situaties.

Het lezen én begrijpen van de tekst is een hele kluif voor ze. Vooral ook omdat zij overlopen van enthousiasme en zich hierdoor nog minder kunnen focussen op hun taak.

Wat zo vanzelfsprekend lijkt, is voor deze kinderen nog best een opgave. ‘Maak een foto van een volwassene die zwaait.’ Als eerste moeten zij de zin lezen. Vervolgens moeten zij bedenken wat de zin betekent. Kennen zij alle woorden? Zodra zij dat weten kunnen zij op zoek gaan naar een volwassene. En dan komt misschien nog wel de grootste uitdaging. Zij moeten hun bedoeling over zien te brengen. Ga daar maar aanstaan als kind met TOS. … Na een tijdje hoor ik de jongens al aankomen. Het is hun gelukt.

Wat je niet zal verbazen is dat niet alle situaties even goed worden begrepen. ‘Maak een foto van een toilet met de bril omhoog.’ De jongens lezen de tekst en rennen weg. Wanneer zij even later hun foto aan mij tonen blijkt maar weer hoe moeilijk taal kan zijn…. -by Bregje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s