Geplaatst in Personal

De voordelen van het coronavirus

Ik geloof sterk in de woorden van onze wijlen Johan Cruijf. ‘Elk voordeel heb z’n nadeel.’ En elk nadeel heeft z’n voordeel. Laten wij eens met z’n allen kijken naar de voordelen die het coronavirus met zich mee brengt.

Wij mogen van zoveel geluk spreken dat wij in een land wonen dat qua gezondheidszorg in de top 10 van de wereld staat.

Een land waar hamsteren niet nodig is omdat er voldoende voorraden zijn. De run op toiletpapier is dan ook echt ridicuul. Te bedenken dat er zelfs genoeg voorraad is om ook aan die stijgende vraag te voldoen. Bovendien, in het ergste geval, kunnen wij nog altijd onze billen vegen op de Aziatische wijze.

In de zorg en in het onderwijs laat de schoonmaak al jaren te wensen over. Met een beetje geluk wordt er nu echt een keer goed schoongemaakt.

Hoe fijn is het om te zien dat er acties opgezet worden als #coronahulp. Mensen uit heel Nederland die hulp bieden aan anderen die door het coronavirus de deur niet uit kunnen of die een oppas nodig hebben. Het coronavirus opent niet alleen de ogen bij de bevolking maar verbindt ook en zorgt voor saamhorigheid. In Italië zingen mensen samen vanuit hun huis om elkaar moed in te spreken.

Aan het dringende advies van de overheid om thuis te werken lijkt massaal gehoor te worden gegeven. Wat als groot voordeel heeft dat mensen minder de auto pakken. Ik hoef niemand te overtuigen wat voor een voordeel dat is voor het milieu. Maar niet alleen voor het milieu, veel autorijden heeft weerslag op lichaam en geest.

Wat ik zelf als zeer prettig ervaar is dat de binnenstad van Amsterdam weer even van ons Amsterdammers is en het straatbeeld niet wordt bepaald door het massatoerisme. Helaas is er nu bepaald dat ook musea tijdelijk hun deuren sluiten. Hoe bijzonder zou het zijn geweest om het melk meisje van Vermeer van dichtbij te kunnen bewonderen in plaats van langs en over de hoofden van de vele bezoekers heen die het museum dagelijks trekt.

Wanneer je besmet raakt mag je twee weken geen contact hebben met de buitenwereld. Dit betekent dat je twee weken lang aan huis gekluisterd zal zijn. De verveling zal hoe dan ook toe slaan. Hoe kom je je tijd door? Een paar dagen ‘Netflixen en bingewatchen’ is nog best fijn, maar dat houd je ook geen twee weken vol. Ik in ieder geval niet. Je wordt gedwongen opzoek te gaan naar een meer zinvolle activiteit om de verveling te kunnen verdrijven. Iets wat volgens de geleerde bijdraagt aan het creatieve brein. Je kan er ook voor kiezen om je erin te berusten, een mooi moment voor bezinning.

Het zal niemand zijn ontgaan maar iedereen is in de ban van het virus. Het is dan ook het gesprek van de dag. Eindelijk wordt er eens niet geklaagd over het Nederlandse weer.

Ondanks dat het coronavirus over de hele wereld voor een hoop ellende zorgt, zijn er gelukkig dus ook nog voordelen te bedenken.

Wie helpt mij mijn lijstje aan te vullen? -by Bregje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s