Geplaatst in Personal

Moraalridder op sokken

Iedereen die wel eens met de tram gereisd heeft weet dat dit een spannende aangelegenheid kan zijn voor ouderen. Kunnen zij op tijd, dat wil zeggen voor de tram optrekt, een plaats bemachtigen voordat zij met een genade klap lang uit in het gangpad liggen.

Een paar dagen geleden ging mijn vader met de tram. Mijn moeder had hem kunnen brengen maar hij stond erop om zelf te gaan.

Mijn vader is kort geleden 88 jaar geworden. Dankzij een sportieve levensstijl, eens per week een rondje Ouderkerk aan de Amstel op de stadsfiets en dagelijks oefeningen doen met ‘Nederland in beweging’, is hij nog zeer fit. Maar zoals dat gaat bij ouder worden staat ook hij inmiddels wel wat minder stabiel op zijn benen.

Wat mij altijd verbaast is dat er zo weinig tramchauffeurs hier rekening mee houden en niet wachten tot de oudere is gaan zitten. Mijn vader moet dezelfde gedachte hebben gehad en is meteen gaan zitten toen hij de tram in stapte. Keurig als hij is meldde hij de controleurs, zij zaten blijkbaar al in de tram voor mijn vader instapte, dat hij nog wel moest stempelen*. ‘Daar bent u nu te laat voor, u bent al gaan zitten’ antwoordde er eentje en schreef hem een prent uit.

Mijn vader heeft gelaten de prent in ontvangst genomen. Wat had hij anders gemoeten. In discussie gaan met zo’n moraalridder op sokken? -by Bregje

*stempelen: van 1980 tot 2011 moest men een vervoersbewijs, de zogeheten ‘strippenkaart’, af laten stempelen in tram of bus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s