Geplaatst in Personal

Dieet

Gezien mijn reuma is het voor mij belangrijk om mijn cholesterol laag te houden. Om die reden loop ik nu tijdelijk bij een diëtist.

Gelukkig zit ik qua gewicht, water inname en lichaamsbeweging meer dan goed. Mijn eetpatroon laat duidelijk wel te wensen over. En dan heb ik het nog niet eens over mijn suiker verslaving. Sinds een week ben ik gestopt met het eten van toegevoegde suikers, met als gevolg dat ik nu afkickverschijnselen heb. Slecht slapen, hoofdpijn en misselijk. Kortom algehele malaise. Niet gek wanneer je bedenkt dat suiker wel eens vergeleken wordt met cocaïne daar waar het gaat om verslaving.

Wij Westerlingen eten per definitie te veel, behalve wanneer t gaat over groente. Daar eten wij gemiddeld juist te weinig van. Zo is het advies om per dag 250 gram groente tot je te nemen. Een zak voorgewassen sla varieert tussen de 75 gram 250 gram. Geloof mij ik eet nooit een hele zak sla van 75 gram leeg, laat staan een zak van 250 gram. Op advies van de diëtist eet ik nu meer gekookte groente. Dat is iets haalbaarder, al blijf ik 250 gram wel veel vinden. Ik voel mij af en toe net een konijn. Dat de gemiddelde Nederlander te veel vis en vlees eet staat buiten kijf. Nog maar niet te spreken over zout, onnatuurlijke suikers en onverzadigde vetten.

Op aanraden van de voedingsdeskundige gebruik ik nu een app die aangeeft wat ik beter wel en beter niet kan eten. Er gaat een wereld voor mij open. Er blijft niks over. Vind maar eens bewerkt voedsel dat niet te veel van het zogeheten duivelstrio bevat. In een pak volkoren creakers zit al snel te veel onverzadigde vetten, in veel vleeswaren te veel vet en zout en in wat lijkt een gezond fruitsapje te zijn te veel suikers. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast heb je nog de de eeuwige discussie over wàt gezond eten is. Daar hou ik mij graag geheel buiten.

Wat ik het ergste van alles vind is niet dat ik bewuster moet gaan eten, maar meer hoe ga ik dit doen zonder ‘een zeikerd’ genoemd te worden.-by Bregje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s